Cara mudah untuk mengedit gambar menggunakan Photoshop CS5

Gambar sebelum dan selepas edit

Sering kali hasil gambar yang kita ambil menggunakan kamera adalah tidak memuaskan. Ini adalah perkara yang biasa dan sering kali berlaku mahupun kepada jurugambar profesional. Oleh itu, di sini saya ingin berkongsi beberapa teknik yang mudah yang boleh anda guna untuk menjadikan gambar anda lebih menarik.

1. Teknik yang pertama ialah Cropping.

Cropping digunakan untuk membuang bahagian gambar yg mengganggu, dan untuk memperbaiki komposisi gambar. Untuk memilih bahagian gambar utk di’crop’, sila gunakan rule of thirds, yang boleh dibaca daripada laman wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Rule_of_thirds

Seperti contoh gambar di atas, saya meng’crop’ gambar tersebut supaya subjek adalah lebih ‘prominent’ daripada imej asal. Command ‘Rectangular Marque Tool’ digunakan untuk memilih bahagian gambar yang ingin di’crop’, kemudiannya Command Image->Crop digunakan untuk melaksanakan Cropping.

Crop menggunakan Photoshop CS5

2. Teknik yang kedua ialah levelling utk memperbaiki contrast dan white balance.

Levelling digunakan untuk mengatasi masalah gambar yang kurang kontras/’contrast’. Kontras gambar boleh dikenalpasti melalui histogram, yang sedia ada pada semua kamera digital terkini. Contoh histogram dalam Photoshop CS5 adalah seperti di bawah

Histogram dalam Photoshop CS5

Melalui histogram, kita dapat mengenalpasti bahawa gambar berkenaan kekurangan pixel yang gelap/dark, pada bahagian ‘Shadows’.

Utk melaksanakan command ‘level’, anda boleh gunakan toolbox pada sebelah kanan paparan, pilih Layers.

Windows Layers dalam Photoshop CS5

Click pada ‘Create new fill/adjustment layer’, pilih Levels.

Window Levels Photoshop CS5

Untuk memudahkan proses kerja, pilih Auto. Photoshop CS5 akan secara automatik mengaturkan setting Levels supaya gambar akan lebih kontras. Anda hanya perlu bermain dengan slider ‘mid tone’ utk mendapatkan warna yang sesuai utk muka subjek.

Kemudian, utk white balance, gunakan eyedropper untuk memilih mana-mana bahagian gambar yang bewarna putih. Level tool akan secara automatik mengubah aturan level bagi 3 warna utama (RGB) untuk meberikan white balance yg tepat bagi gambar tersebut.

Gambar setelah command Crop & Levels

3. Teknik yang ketiga ialah ‘Curve’ untuk mengawal ‘tonal’ dan kontras gambar, lebih daripada apa yang diberikan oleh command Levels.

Layer ‘curve’ boleh ditambah melalui button ‘Crete new/adjustment layer’, pada window Layers. Untuk gambarĀ  subjek manusia, kebanyakan editing adalah untuk mendapatkan tonal muka yang lebih lembut dan cantik. Oleh itu, curve seperti di bawah digunakan.

Curve Photoshop CS5

Hasil gambarnya adalah seperti di bawah

Gambar dengan Crop, Levels & Curve @ Photoshop CS5

Dengan hanya 3 command ini, gambar ini telah berjaya diperbaiki menjadi jauh lebih baik daripada gambar yang asal.

Pada artikel lain, saya akan menceritakan bagaimana untuk menggunakan ‘Lightroom 3′ untk mengedit koleksi gambar-gambar dengan lebih cepat dan mudah. Walaubagaimanapun, pengetahuan yang diperolehi daripada penggunaan Photoshop amat membantu dalam pemahaman konsep editing ‘Lighroom 3′ nanti.

Selamat mencuba!

Comments are closed.